Nye indlæg

Kategorier

Kan Lasse Dall forsvare sin DM-guldmedalje?

16-11-2016
For snart et år siden vandt Odder-svømmeren, Lasse Dall, sit første seniormesterskab på 50 meter butterfly. I denne weekend skal han forsøge at gentage sidste års triumf, når danmarksmesterskaberne på kortbane afvikles i Esbjerg, hvor Lasse Dall tidligere på året har svømmet årets hurtigste tid på sin favoritdisciplin
 
Af Klaus Bach Christensen
 
”Helt ærligt så føltes det lidt surrealistisk.”
 
Sådan beskriver 19-årige Lasse Dall følelsen, da han for et år siden, for første gang, kunne lade sig hylde i Gladsaxe Svømmehal som dansk seniormester på 50 meter butterfly.
 
”Det var mit første år som senior-svømmer, så jeg var enormt glad for, at det lykkedes at opfylde et af mine store mål så tidligt,” smiler Odder-svømmeren, som lige har parkeret på parkeringspladsen foran Spektrum Odder Svømmehal i Odder efter at være kørt direkte fra Skanderborg Handelsgymnasium for at nå dagens træning.
 
Lasse Dall skal den 17.-20. november, sammen med fire holdkammerater, til danmarksmesterskaberne på kortbane for senior-svømmere i Esbjerg, når Svømmestadion Danmark ligger bassin til. I netop dette bassin, på bane 4, svømmede Lasse Dall tidligere på året den hurtigste tid i Danmark på yndlingsdisciplinen 50 meter butterfly.
 
”Det er pudsigt, at det lige er der, hvor DM skal afholdes. Når det er sagt, er jeg dog rigtig glad for det. Det giver mig en vis form for selvtillid og forhåbentlig en god fornemmelse i vandet,” lyder det forventningsfuldt fra Lasse Dall.
 
Forbedrer de små detaljer
Mads Hjorth, som er sportschef i Odder Svømmeklub og dagligt træner Lasse Dall og klubbens andre førsteholdssvømmere, har særligt forsøgt at få Lasse Dall til at træne med højere kvalitet efter sidste års triumf.
 
”Vi har rykket en stor del af fokusset fra 50 meter butterfly til 100 meter butterfly, hvor jeg mener, at Lasse fortsat kan forbedre sig rigtig meget,” siger Mads Hjorth.
 
Ved sidste års DM på kortbane formåede Lasse Dall at svømme sig i finalen på 100 meter butterfly efter kun at være tilmeldt i den 25. hurtigste tid. Derfor er det en distance, som på sigt kan blive rigtig spændende at se ham konkurrere på.
 
Hvis man som svømmeinteresseret har fulgt med i internationale mesterskaber såsom VM og OL, har man gang på gang kunnet se en af Danmarks svømmestjerner, Jeanette Ottesen, svømme fra alle sine konkurrenter på de første 15 meter af sine løb. Det samme er tilfældet, når Lasse Dall hopper i vandet. Her er der heller ikke mange mandlige svømmere i Danmark, som kan følge med ham på de første 15 meter af et løb. Umiddelbart kunne det virke til, at der er en sammenhæng mellem det at være butterfly svømmer og det at være god til at lave undervandssvømning efter startspringet. Denne forklaring tillægger Lasse Dall dog ikke meget værdi.
 
”Det er ikke noget, som jeg har øvet mig specielt meget på i løbet af de år, jeg har svømmet. Det har heldigvis bare været en naturlig del for mig," pointerer han.
 
Lasse Dalls store styrke er den del af svømningen, som foregår under vandet og i fagsprog betegnes som streamline. For et få endnu mere ud af lige præcis den del, har Odder-svømmeren siden sidste års DM arbejdet ihærdigt med det, som foregår lige inden, nemlig vendingen. Det er der, hvor svømmeren først skal ind til bassinkanten for så hurtigt at vende rundt igen.
 
”Trods min store styrke er den del, som foregår under vandet i et løb, så er jeg faktisk ikke særlig god til at få afviklet min vending. Der har jeg tidligere mistet meget tid. Derfor har jeg sammen med min træner haft stor fokus på netop at forbedre den på min 50 meter butterfly,” forklarer Lasse Dall.
 
Pludselig en af de bedste
For snart et år siden, nærmere bestemt fredag aften den 26. november, klasker Lasse Dall som den første af finalisterne i herrernes 50 meter butterfly, hænderne imod bassinkanten. I en yderst tæt finale formår han at vinde med blot to hundrededele til 2.- og 3. pladsen, som dermed må deles om sølvmedaljen. Da det var Lasse Dalls første danske mesterskab som senior, må det siges at være noget af en bedrift. Endnu større er dog, at Lasse Dall på blot to år har svømmet sig fra at være en ukendt dreng fra Odder Svømmeklub, der havde en ubetydelig 35. plads danmarksmesterskaberne til nu at være blandt de bedste i dansk svømning på 50 meter butterfly.
 
”Det er selvfølgelig lidt vildt at tænke på, men det viser også at med hårdt arbejde, er det muligt for alle at forbedre sig markant,” siger Lasse Dall og fortæller videre.
”At være dansk mester påvirker mig både positivt og negativt. Det giver mig helt sikkert ekstra motivation, fordi jeg bliver nødt til at præstere optimalt for fortsat at bevise overfor mine konkurrenter og mig selv, at jeg er den hurtigste. Jeg kan dog også mærke, at jeg kan blive lidt mere usikker inden et løb, da tanker omkring det at fejle kan strejfe mig," forklarer Lasse Dall.
 
Drengen fra Skanderborg har forsøgt at tage hånd om de nye udfordringer, som det at være dansk mester giver. Blandt andet er han nu langt mere fokuseret op til sine løb, hvilket gør, at han lettere kan håndtere nervøsiteten, når den indtræffer. Lasses svømmetræner, Mads Hjorth, mener ikke, at han har kunnet mærke sidste års store resultat på Lasses indstilling til det at svømme.
 
”Lasse gør, som han plejer. Han er træt om morgen og mindre god i sin streamline. Spøg til side. Han er rigtig god, når der skal svømmes om kap, og i sidste ende er det jo det, som det hele handler om,” siger træneren med et glimt i øjet.
 
 
Et spændende DM venter
Meget tyder på, at Lasse Dall får endnu hårdere konkurrence til dette års DM. Trods en førsteplads på årsranglisten i 50 meter butterfly er han blot nummer 5 på denne sæsons rangliste. En placering som Odder-svømmeren dog ikke tager ilde op.
 
”Jeg kan godt forstå, hvorfor jeg ikke ligger helt i top på ranglisten her kort efter sæsonstart. Vi har ikke været til et stævne endnu, hvor jeg har kunnet tillade mig at have 100 procent fokus på at skulle toppræstere i et enkelt løb.”
 
En anden markant årsag til, at svømme-Danmark i denne sæson endnu ikke har set det bedste fra Lasse Dall, skyldes lang og ikke mindst hård træning.
 
”Det gør, at mine holdkammerater og jeg konstant føler en indre træthed. Som følge af det har jeg heller ikke haft vildt meget fokus på selve farten på min favoritdistance,” smiler Lasse Dall.
 
Sportschef og førsteholdstræner i Odder Svømmeklub, Mads Hjorth, tror, at der venter et yderst tæt og spændende DM.
 
”Jeg forventer, at Lasse kæmper med om guldet på 50 meter butterfly. Han svømmede en fænomenal hurtig tid på distancen tilbage i maj, så kan vi komme under 24 sekunder igen, så er vi godt tilfredse,” forklarer Mads Hjorth, som også ser spændt frem til, hvad hans svømmer kan præstere på den dobbelte distance; 100 meter butterfly.
 
For Lasse Dall er målet dog hovedsageligt rettet mod en enkelt ting.
 
”Jeg ville elske at få en medalje med fra DM igen. Om det bliver guld må vi se på til den tid. I første omgang handler det om at kvalificere mig til finalen, hvor jeg sidste år viste, at alt kan ske.”

Kategori: Klub Nyheder
Odder Svømmeklub | Nølevvej 6, 8300 Odder